Primitieve kunst

Malagan-maskers uit Papoea-Nieuw-Guinea, een voorbeeld van 'primitieve' kunstvoorwerpen

Primitieve kunst is een verouderde benaming voor kunstvoorwerpen en artefacten die zijn vervaardigd door leden van een (vaak vrij kleine) inheemse bevolkingsgroep, die geen of slechts een lage alfabetiseringsgraad kent en deel uitmaakt van een cultuur die in de westerse antropologie soms met de omstreden term primitieve cultuur wordt aangeduid.[1] Musea delen hun collectie gewoonlijk op in kunst uit Afrika, de Amerika's en Oceanië. De term 'primitieve kunst' is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw toen verschillende etnografische musea de term gebruikten om de grondslagen van de superieure westerse beschaving te bepalen ten opzichte van de onontwikkelde wilde.[2] Kolonialistische tentoonstellingen hadden als doel het kolonialisme te verheerlijken. Zo toonde een expositie in 1897 in Tervuren (België) de zogenaamde vrede, voorspoed en beschaving die het christelijk geloof aan de Kongo had gebracht.[3] Primitieve kunst is een belangrijke inspiratiebron geweest voor verschillende kunststromingen aan het begin van de 20e eeuw. (zie primitivisme)

  1. Bron: www.museumkennis.nl
  2. Algemene kunstgeschiedenis, Honour & Fleming, 2003, Inheemse kunst van Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Oceanië (p. 740)
  3. Algemene kunstgeschiedenis, Hugh Honour & John Fleming, 2003, Inheemse kunst van Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Oceanië (p. 741)

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search